Wolf gesignaleerd in Heemstede

Gepubliceerd op:21-07-2022

Bijzondere expo in raadhuiskastjes
Oplettende Heemstedenaren hebben het inmiddels gezien: de wolf is in het dorp. In de raadhuiskastjes op het Raadhuisplein hangt sinds afgelopen vrijdag een bijzonder kunstwerk van tekenaar Emma van Drongelen en het bijbehorende gedicht Wolf in Heemstede van de Heemsteedse dichter Oscar Eichelhäher.

De expositie is de vijfde alweer in de voormalige mededelingenkastjes van het oude raadhuis, in de volksmond bekend als Het Kleinste Museum van Heemstede.

In de kastjes hangt dit keer een ode aan de wolf, die sinds een aantal jaren weer in Nederland voorkomt. In het linkerkastje hangt een tableau bestaande uit tekeningen en vondsten uit de natuur, gemaakt door kunstenaar Emma van Drongelen. En in het rechterkastje het gedicht Wolf in Heemstede van de Heemsteedse dichter Oscar Eichelhäher. Binnen in de hal van het gemeentehuis hangt ook nog een werk van Van Drongelen, een wolf getekend op een gedrukte bladzijde uit een oud natuurboek. De wolf staat volgens het duo symbool voor hoe we als mens onthecht zijn geraakt van de natuur en hoe je je als mens in de huidige maatschappij ook ontheemd en eenzaam kunt voelen.

Om de nieuwe ronde in te luiden hebben de kunstenaar en de dichter afgelopen vrijdag rond middernacht een performance gedaan op het Raadhuisplein. Met zelfgemaakte wolvenmaskers voerden ze een choreografie uit, gebaseerd op verschillende soorten gedrag van de wolf, zoals het paringsritueel, het kenmerkende huilen dat wolven voor en na de jacht doen en het zogenaamde ‘wildplakken’ (een mysterieus gedragskenmerk van wolven in stedelijke omgevingen).

Het Kleinste Museum van Heemstede is een initiatief van De Haarlemse Dichtlijn. In de voormalige mededelingenkastjes van het raadhuis gaan een kunstenaar en een dichter uit de regio door hun werk de dialoog met elkaar aan. Iedere maand vind je hier een nieuw gedicht en een nieuw kunstwerk. Dit is alweer de vijfde expositie in de kastjes, sinds de start afgelopen voorjaar.
Over de makers

Emma van Drongelen is tekenaar. Haar tekeningen bevinden zich op het subtiele snijvlak van ogenschijnlijke tegenstrijdigheden; ontstaan en vergaan, orde en chaos, binnen en buitenkant. Ze creëert in haar werk een mysterieuze wereld waarin alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Ze tekent instinctief, op een niveau waar de ratio het onderbewustzijn raakt. Van Drongelen woont in Haarlem en heeft haar atelier in Bennebroek.

Oscar Eichelhäher is dichter. Hij komt oorspronkelijk uit Berlijn en woont al jaren in een bos aan de rand van Heemstede. Eichelhäher is graag buiten en luistert liever naar vogels dan naar mensen. Het gedicht Wolf in Heemstede schreef hij speciaal voor het kunstwerk van Emma van Drongelen.
De poster met het gedicht van Eichelhäher en de wolven-tekening van Van Drongelen (formaat A2, limited edition) is verkrijgbaar bij de makers.