Scholieren College Hageveld zetten lieve kerstkaartenactie op touw voor de Voedselbank

Gepubliceerd op:09-12-2022

Heemsteder Bart Jonker: Rond de kerst doen alle klassen uit het tweede jaar van Atheneum College Hageveld al voor het derde opeenvolgende jaar een liefdadigheidsactie om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar is er een zelfgemaakte kerstkaartenactie, waarvan de opbrengst is bestemd voor de Voedselbank. Scholieren Keira Wenckebach en Juliette van Adrichem Boogaert nemen samen met docent Spaans Demian Carcamo Robles het voortouw in de kerstcommissie van Hageveld en leggen uit hoe deze actie precies in elkaar steekt. De kerstcommissie is samengesteld uit 20 leerlingen uit de klassen twee, die een keer per week gezamenlijk overleg hebben.

“Het is nu al twee jaar zo dat we een kerstkaartenactie hebben”, vertelt Keira. “Alle klassen van het tweede jaar maken dan kerstkaarten. Uit iedere klas worden de beste kaarten uitgekozen: de eigen klas beoordeelt dus eigenlijk de tekeningen van klasgenoten. Iedereen is heel creatief geweest op zijn of haar eigen manier, dus dat is best lastig kiezen. Er wordt vervolgens een pakketje samengesteld van de tien verkozen kerstkaarten die verkocht worden. Al het geld dat daarmee opgehaald wordt is voor de Voedselbank.”

“Om de kaarten te verkopen gaan we alle klassen hier op school rond”, legt Juliette uit. “Daarnaast is er nog een mail uitgestuurd naar alle ouders, de medewerkers van Hageveld en de leerlingen. Via een linkje kunnen ze dan deze kerstkaarten bestellen. Op de achterkant van de kerstkaarten is tevens en QR-code afgedrukt, waarmee je op de landingspagina van deze kerstkaartenactie op onze website komt.”

Juist opbrengst Voedselbank na de feestdagen
“Wij hebben tien klassen twee, waar deze actie vanuit gerealiseerd wordt”, vult docent Spaans Demian aan. “We zijn in november met deze actie begonnen. Met de opbrengst van het geld gaan we spullen kopen bij een supermarkt voor de Voedselbank. We zijn daarvoor in gesprek met verschillende supermarkten uit de buurt, over hoe we kunnen samenwerken en over hoe er een steentje bijgedragen kan worden. In overleg met de Voedselbank worden de spullen juist na de feestdagen verstrekt, omdat tijdens de feestdagen de Voedselbank een drukke piek heeft met spullen en goederen die daar worden afgeleverd. Na 1 januari is deze piek weg, vandaar dat wij deze spullen na de kerstvakantie leveren, omdat deze dan extra hard nodig zijn. Dan komt de Voedselbank, hopelijk met een grote vrachtwagen die nodig is, de spullen bij ons op school ophalen. De kaarten zijn nu verkocht en we zijn nu de setjes aan het uitdelen. Pas na aftrek van de gemaakte kosten als opmaak en drukker, kunnen we het exacte bedrag van de opbrengst vaststellen”, aldus Demian Carcamo Robles.

Foto boven v.l.n.r.: Juliette van Adrichem Boogaert, docent Demian Carcamo Robles en Keira Wenckebach.

Foto onder: Het pakketje met de tien verkozen kerstkaarten. Fotograaf: Bart Jonker.