Prijzenswaardig concert van The Fat Lady omlijst prijsuitreiking Minerva Cultuurprijzen Heemsteedse Kunstkring

Gepubliceerd op:18-01-2023

Heemstede – De Heemsteedse Kunstkring had zondagmiddag 15 januari haar traditionele nieuwjaarsconcert voor haar leden en belangstellenden in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Heemstede. Het concert was muzikaal in handen van Operagroep The Fat Lady, die zowel klassieke muziek als nationale en internationale chansons ten gehore bracht. Tussendoor was de uitreiking van de Minerva Cultuurprijs, die de Heemsteedse Kunstkring toekent aan personen of organisaties, die bijzondere voordrachten en inspanningen voor de Heemsteedse kunst en cultuur verrichten. Om in aanmerking te komen voor deze prijs, worden aanbevelingen gedaan die worden beoordeeld door een speciale commissie. Dit jaar was er het eerst een tweede Jeugd Minerva Cultuurprijs ingesteld.

“Waardeer kunst- en cultuurevenementen in uw eigen omgeving”
Voorzitter Dirk Jan van der Spoel heette de aanwezigen in de afgeladen kerk van harte welkom en lichtte het programma toe. Al eerste riep hij als speciale gast Jacob Bron naar voren, directeur van de Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen, die als trouwe gast veel voor de Heemsteedse Kunstkring betekent. “Hij kan onze leden alles vertellen over kunst en cultuur, daar is hij heel goed in”, leidde Dirk Jan van der Spoel in. “Het theater is in een Oude Kerk zoals deze ontstaan”, sprak Jacob Bron het publiek toe. “Ik ben gevraagd om een soort peptalk over kunst en cultuur te gaan doen, maar dat heeft u niet nodig: u bent immers al lid van de Kunstkring.” Hij stond stil bij de afgelopen rare tijd van corona met lockdowns, die impact had over de hele wereld. Hij noemde trendwatcher Lidewij Edelkoort, die tijdens de eerste lockdown in een Zuid-Afrikaans hotel zat opgesloten. “Zij schetste dat de coronatijd de wereld compleet zou veranderen en dat mensen anders naar zichzelf en hun leven zouden gaan kijken”, vervolgt Jacob. “Het gedwongen thuiszitten door de lockdown met dichte horeca leidde ertoe dat we thuisbleven, thuiswerkten en weer gingen koken met zijn allen, de vergeten groente omarmden en weer thuis gingen breien en handvaardigheid bedrijven. Ga daarom niet reizen , maar waardeer de theaters en de kunst- en cultuurevenementen in uw eigen omgeving: dat is iets wat de lockdown ons heeft geleerd”, drukte Jacob Bron het aanwezige Kunstkringpubliek op het hart.

Gevarieerd muzikaal palet
Vervolgens muziek: Opera Fat Lady gaf onder meer gestalte aan de mooiste nationale en internationale chansons. Bariton Youngke Eurlings wist het publiek op het puntje van de stoel te houden met de chansons ‘Marieke’ en ‘Liefde van later’ van Jaques Brel en chansons van Boudewijn de Groot als: ‘Testament’, ‘Jimmy’ en ‘Avond’. Ook klassieke stukken van Charles Gounod (‘Ave Maria’, meditatie op de eerste prélude van Bach) en ‘À Chloris’ van Reynaldo Hahn werden uitgevoerd, alsmede muziek van Georges Bizet, Stef Bos en Harry Bannink. Een fraai gevarieerd muzikaal palet.

Minerva Cultuurprijzen
De Minerva-commissie van de Kunstkring had zich gebogen over de vele aanbevelingen die in aanmerking konden komen voor de Minerva Cultuurprijs. Zij kende unaniem de Minerva Cultuurprijs toe aan de Stichting Kunstbeurs Heemstede, die met trots in ontvangst werd genomen door voorzitter Rosita van Wingerden. Ze verklaarde dat de Kunstbeurs geheel op vrijwilligers draait. Het jurycommentaar was ook lovend: “Hoogwaardig en divers kunstaanbod, vernieuwend en laagdrempelig gepresenteerd, de samenwerking met de podiumkunsten en de voor kinderen tot 12 jaar aangeboden activiteiten.”
De Jeugd Minerva Cultuurprijs ging naar de Nautische Jongerenvereniging (NJV) De Haven en werd overhandigd aan voorzitter Kelvin van Nimwegen. De Minerva-commissie vindt dat deze vereniging in Heemstede en omgeving een belangrijke rol speelt in het bewaren en doorgeven van maritiem erfgoed aan jongere generaties en wil hiermee graag de aandacht vestigen op dit behoud van immaterieel erfgoed.

Na de het concert vond er nog een gezellige receptie plaats in de Pauwehof.

Foto boven: Rosita van Wingerden (rechts) ontvangt de Minerva Cultuurprijs uit handen van Kunstkringvoorzitter Dirk Jan van der Spoel.
Fotograaf: Bart Jonker.

Klik hier voor het artikel uit de Heemsteder