Let’s Be Folly

Gepubliceerd op:15-02-2023

Wethouder Anneke Grummel opent tentoonstelling “Let’s Be FOLLY Heemstede” 


Heemstede – Op 9 februari opende wethouder Anneke Grummel de tentoonstelling “Let’s be FOLLY Heemstede” in het raadhuis. Een outdoor mobiel dwaas object genaamd “FOLLY” zal in 2023 op verschillende plekken in Heemstede te zien en ervaren zijn. “We willen graag dat de FOLLY ontmoetingen initieert tussen verschillende groeperingen qua leeftijd en achtergrond”, zegt Monique Warnaar mede-oprichter van Stichting FOLLY. “En ook dat de FOLLY Heemstedenaren uitnodigt zich van een andere kant te laten zien. Er mag wel wat meer variatie en gekkigheid op straat te zien zijn, vinden wij. Dat nodigt vaak uit tot verwondering en gesprek.” 

Dat verbinden tussen groepen zit ook in het creatieproces van het object. De afgelopen periode hebben tien teams van 5 VWO leerlingen van het Sancta Maria Lyceum ieder een eigen FOLLY ontworpen die daartoe moet aanzetten. Bewoners uit Heemstede kunnen in het gemeentehuis of op de website www.letsbefolly.com hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Daarna gaan vrijwilligers uit Heemstede met een technische achtergrond samen met het winnende ontwerp de FOLLY realiseren.

In 12 weken kregen de leerlingen les in ontwerpen, ontmoetingen in openbare ruimte, materiaalwerking, maquettes maken en presenteren en pitchen. Line Dondorp, sectiehoofd Art & Design bij het Sancta Maria Lyceum: “Als UNESCO school vinden we het belangrijk dat leerlingen nadenken over ontmoetingen en burgerschap, en dat ze echt buiten school ervaringen opdoen, dus we zijn blij dat Stichting FOLLY bij ons aanklopte voor dit lesprogramma en deze wedstrijd.”

De groepjes leerlingen strijden in deze ontwerpwedstrijd dus tegen elkaar. Een jury reikt op 22 februari de juryprijs en de publieksprijs uit in het gemeentehuis. Wethouder opende de tentoonstelling met het doorknippen van het lint samen met een leerling. “Moedig deze leerlingen aan en ga stemmen. Laat je verrassen, raak nieuwsgierig, laat je van een andere kant zien, ontmoet een andere bewoner.”

Stichting FOLLY is opgericht met de doelstelling te verbinden, inspireren en laten participeren van verschillende bewoners in Heemstede.