Jongerenwerk bij Plexat: “Onze activiteiten versterken de sociale cohesie”

Gepubliceerd op:03-01-2023

Heemsteder: Welzijnsorganisatie WIJ Heemstede biedt een uitgebreid arsenaal aan activiteiten voor diverse doelgroepen. Ook voor kinderen: kleuters en tieners. Hiervoor is Plexat de aangewezen plaats, met als ‘honk’ een leuke ruimte in de Luifel. Hier kunnen kinderen spelen en leuke activiteiten doen maar Plexat is meer dan een plaats om te spelen. Dat horen we uit de mond van Lies Leen, samen met Mike Doodeman vaste kracht bij Plexat. Lies is opgeleid aan de kunstacademie en kan haar sociale en praktische creativiteit goed kwijt in deze baan, waar ze kinderen spelenderwijs veel meegeeft.

Menig lezer van de Heemsteder is bekend met activiteiten die Plexat organiseert, zoals de Buitenboel en straatspeelavonden in de zomer maar ook bijvoorbeeld de jeugddisco en mix-disco, waar kinderen die beperkt zijn ook van harte welkom zijn. Wat misschien niet heel bekend is, is dat Lies en Mike ook op locatie programma’s opzetten. Dat kan zijn op scholen, in centra als De Molenwerf of op de skatebaan… Daarnaast zijn er natuurlessen op het strand of gaan kinderen vuilprikken in de buurt. “Het verkennen van de buurt is iets dat ze heel leuk vinden”, aldus Lies. Ze legt uit dat de activiteiten die uit de koker van Plexat komen voor élk kind toegankelijk zijn. “Of het nu gaat om kinderen die ook naar hockey gaan of kinderen die uit een gezin komen waar problemen zijn. Want dat komt voor: kinderen van wie een ouder ernstig ziek is of waar zeer weinig geld is. Dan zijn er vluchtelingenkinderen maar ook kinderen uit Oekraïne. Ieder is welkom bij onze activiteiten, waar de bijdrage in een gesloten enveloppe gaat. Het minimumbedrag is 1 euro.”

Naast het organiseren van spel en andersoortige activiteiten, dat in goede banen leiden, heeft Lies extra oog en oor voor problemen die leven rond het gezin van een kind.” Lies licht toe dat onderdeel van haar werk is dat ze een vertrouwenspersoon is voor de kinderen en ouders. “Onder het spelen laat een kind makkelijker iets los dan wanneer het met iemand aan tafel zit. Wanneer ik een kind zie dat bijvoorbeeld heel moe is, stip ik het aan. Desgewenst kan ik het er met de ouder(s) over hebben. Het mooie is aan de groep kinderen die hier komt dat deze zo divers is. Ze leren met elkaar omgaan, uit verschillende gezinssituaties, uit verschillende culturen en soms is er een taalbarrière, maar kinderen zijn juist heel geïnteresseerd in taal. Ze maken vaak gemakkelijk contact. Onze activiteiten verbeteren de sociale cohesie, ze verbeteren de leefwereld van kinderen. Ze leren met anderen om te gaan.”

Vóór corona werden de kinderactiviteiten bezocht door een minder diverse groep. De laatste tijd zijn er meer kwetsbare kinderen bij. En zij zijn juist van harte welkom. Voor onenigheid of zelfs pesten tussen de kinderen is Lies alert. “Hier gebeurt dat niet, we houden het sociaal.” Verschillende onderdelen zijn een succes, zoals het Talentenhuis, waar kinderen talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Zo is er een Lego workshop, daar ontdek je of je techniek leuk vindt. Dan is er natuurles met een boswachter die van alles vertelt, leuke dingen maar ook minder fraaie zoals vervuiling in de zee. Een speurtocht die de kinderen zelf bedenken of happy stones, gemaakt van kastanjes. Er is ook een keer een buurtkrant opgezet. Voorbeelden genoeg, met altijd als leidraad ontspannen spelen waarbij Lies een goed oog houdt op het sociale aspect.

De activiteiten duren altijd zo’n 1 tot 1,5 uur. Zij neemt de jonge kinderen onder haar hoede en collega Mike werkt meer met tieners. Lies vindt ook na zes jaar elke keer nog veel uitdaging in het werken met kinderen. Bijvoorbeeld ze met ideeën te laten komen. “Zo was er laatst een meisje dat zo graag eens naar de bioscoop wilde. Dat had ze in haar leven nog nooit gedaan. Dat hebben we toen georganiseerd.” Uit zo’n 50 gezinnen gaan kinderen naar Plexat.

Wil je meer weten over Plexat? Mail dan naar plexat@wijheemstede.nl. Het bevindt zich in de Luifel, Herenweg 96, Heemstede. Tel. 023–5483814.

tekst: Joke van der Zee

klik hier voor het originele artikel de Heemsteder