Heemstedenaren zaaien voor biodiversiteit

Gepubliceerd op:23-04-2024

Op 22 april was het alweer voor de elfde keer Nationale Zaaidag. Een landelijk initiatief van Heemstedenaar Pim Lemmers om bloemen te zaaien voor de wilde bijen. De gemeente Heemstede ondersteunde deze dag van harte. Wethouders Eveline Stam en Anneke Grummel zaaiden daarom mee bij het Oude Slot. Samen met de buurt, kinderen van de naschoolse opvang, Pim Lemmers van de Nationale Zaaidag en de tijdelijke bewoners van het Oude Slot, The Pollinators.

Meer bloemen betekent meer insecten, bijen en vlinders. En dat is goed voor ons allemaal. Want zonder bijen zouden we nauwelijks groenten, fruit, kruiden en koffie hebben. Daarom is het belangrijk om bloemen te zaaien.

Samen met de buurt

Buurtbewoners en kinderen van de naschoolse opvang kwamen samen om een strook grond bij het Oude Slot in te zaaien. Wethouder Eveline Stam is blij met het enthousiasme: “Biodiversiteit en groen in het dorp vinden we heel belangrijk. Daarom zaaien we ieder jaar mee. En ik ben er trots op dat we in Heemstede de bedenker van de Nationale Zaaidag, Pim Lemmers, in ons midden hebben. Hij heeft alleen al in Heemstede duizenden zakjes uitgedeeld. Steeds meer mensen doen mee. Dat is goed, want zonder insecten, bijen en vlinders kunnen we niet. Zaaien kan gelukkig bijna overal. In de tuin, op het balkon of wip een paar tegels.”

Biodiversiteit in het Oude Slot

Ook de tijdelijke bewoners van het Oude Slot, The Pollinators, staan voor biodiversiteit. Wethouder Anneke Grummel: “Het is belangrijk dat iedereen weet wat we kunnen doen om meer bijen, vlinders en insecten te krijgen. Daar werken The Pollinators keihard aan mee. Ze voeren campagnes als Voer de Bij Bij en Treevember. Ze hebben dit jaar maar liefst 6000 Voedselbanken op de been gekregen. Dat zijn mensen die zakjes zaden uitdelen aan hun buurtgenoten. De komende tijd organiseren ze in Heemstede onder andere groene activiteiten voor de buurtbewoners en lezingen.”

Zaai ook mee

Iedereen kan zorgen voor meer biodiversiteit. Op Plein1 en bij het gemeentehuis liggen gratis zakjes met zaden klaar om meegenomen te worden (op = op). Het zaaiseizoen loopt nog door tot en met mei. Meer informatie over biodiversiteit en hoe zelf je tuin te vergroenen, is te lezen op heemstededuurzaam.nl/insectvriendelijke-tuin