Heemstede luidt 2023 in met een plons

Gepubliceerd op:02-01-2023

Heemsteder: Het is zondag 1 januari 2023 11 uur als de eerste tekenen zich voordoen van weer een mooi evenement aan de haven. Rotaryclub Heemstede was al vroeg bezig met de voorbereidingen. Sommigen zelfs zo vroeg (zeven uur) voor het klaarmaken van o.a. de warme chocolade. Tafels, bankjes, partytenten, eenieder van de Rotaryclub had zijn taken en lijstjes af te werken.

Rotaryclub Heemstede stond op 18 december met een kraam op de Heemsteedse Winterfair met twee wensbomen die gemaakt waren door de leerlingen van het Haemstede-Barger Mavo. De wensen waren zeer uiteenlopend: tot aan het stoppen van de oorlog in Oekraïne, maar ook financiële steun voor zieken, speelgoed/leesboeken voor kinderen, die het minder hebben, een rolstoel voor een oma, thermo-ondergoed voor vluchtelingen, enz. Aan de Rotaryclub de uitdagende taak een keuze te maken, maar dat zou mede afhangen van de inkomsten tijdens de nieuwjaarsduik.

Om geld in te zamelen kon er gedoneerd worden bij het indienen van de wensen, maar ook tijdens de nieuwjaarsduik. Eten en drinken werd verkocht en de opbrengst daarvan komt ten goede aan het vervullen van wensen.

In haar toespraak gaf voorzitster Sandy Perquin van de Rotaryclub Heemstede al aan
om voor het goede doel flink wat warme chocolade en glühwein te drinken of een lekker bordje erwtensoep of oliebol. Daarbij dankte zij de sponsoren van deze nieuwjaarsduik: IVM Caring Capital (sponsor geldelijke steun), Van Dam Chocolaterie (warme chocolademelk), Ramon Westerveld’s oliebollenkraam, Chateaubriand (erwtensoep), Gemeente Heemstede (glühwein), EHBO, AED en veiligheid en grote dank aan de Heemsteedse Reddingsbrigade.

Dat er toch wel even nagedacht moet worden aan het deelnemen van de nieuwjaarsduik, bleek wel uit de tips van de Reddingsbrigade, die her en der op sociaal media rond gingen, ook op de website en Facebookpagina van de Heemsteder. De tijd rond en tijdens een nieuwjaarsduik heeft een groot effect op het lichaam. Neem alleen deel als je je fit voelt; zorg voor een warming-up; bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water; warm direct na de nieuwjaarsduik op. En zo was er nog wel een aantal tips.

En dan was het zover. Wethouder Arianne de Wit en burgemeester Astrid Nienhuis gaven het startsein voor de grote plons in de haven.
“Koud, koud, koud, kouder dan verwacht”, iedereen zei hetzelfde. Buiten zeer jonge deelnemers waren ook ervaren ‘nieuwjaarsduikers’ aanwezig. “Niet denken dat het koud is”, zei een ervaren duiker, die gewend was in open water te zwemmen.
Het is toch wel een verschil vanaf strand het water in te rennen of in één keer van de havenkant het water in. Toch gingen een tweetal dames een rondje door de haven zwemmen.
Met ruim 500 toeschouwers bleek maar weer de behoefte aan een leuk evenement en dat de haven ruimschoots aan deze behoefte kan voorzien. Ook wethouder Arianne de Wit hoopt op organisaties van meer evenementen: “In 2022 hebben we een aantal prachtige voorbeelden gehad en met de nieuwjaarsduik is als eerste evenement in 2023 een goede stap daarin gezet. De Rotaryclub Heemstede kan dan ook trots zijn op de organisatie van dit havenevenement. Heemstede hoort graag welke wens(en) ingevuld gaan worden.”

Foto en tekst Harry Opheikens

Klik hier voor het originele artikel van de Heemsteder