Heemstede lanceert Signaalpunt Eenzaamheid

Gepubliceerd op:09-10-2023

28 september is het Signaalpunt Eenzaamheid Heemstede gelanceerd. De lancering valt samen met ‘De Week tegen Eenzaamheid’. Dit initiatief heeft als doel om eenzaamheid verminderen door ondersteuning te bieden aan degenen die het nodig hebben. Heemstede is de eerste in regio Zuid-Kennemerland die dit landelijke initiatief inzet.

Wat is Signaalpunt Eenzaamheid Heemstede?
Signaalpunt Eenzaamheid is een samenwerking tussen de gemeente Heemstede, WIJ Heemstede en de Sociale Coalitie Heemstede. Inwoners kunnen via dit signaalpunt eenvoudig een melding doen als ze vermoeden dat een inwoner van Heemstede erg eenzaam is. Of als zij zichzelf erg eenzaam voelen. Na een melding neemt een medewerker van WIJ Heemstede contact op met de inwoner die misschien eenzaam is. Als de persoon ervoor openstaat zoeken we samen naar oplossingen.

Gemeente Heemstede vindt het belangrijk om eenzaamheid tegen te gaan. Wethouder Sam Meerhoff (inclusie en jeugd): ‘Je soms eenzaam voelen is normaal. Iedereen is wel eens eenzaam. Of je jong bent of oud. Maar je altijd eenzaam voelen is niet gewoon. Uit onderzoek blijkt ook dat dit grote gevolgen kan hebben voor iemands gezondheid. Dat willen we voorkomen. Dit betekent ook dat het taboe op eenzaamheid minder moet worden.’

Rol ondernemers
Wethouder Arianne de Wit (economie en zorg) vult aan: ‘We willen ook ondernemers oproepen alert te zijn. Zoals de kapper of pakketbezorger, een café-eigenaar of een medewerker van een supermarkt. Zij zien inwoners die bij zorg- en welzijnsorganisaties soms onder de radar blijven. Doe een melding als je het idee hebt dat iemand erg eenzaam is!’

Eenzaamheid in cijfers
Eenzaamheid is een veelvoorkomend en vaak onzichtbaar probleem met grote impact op het welzijn van mensen. Uit de nieuwe Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2022 van de GGD blijkt maar liefst 39% van de inwoners van 18 jaar en ouder te maken met eenzaamheid. 10% hiervan is erg eenzaam. Deze percentages liggen weliswaar lager dan in de regio, maar het is nog steeds hoog. Verder toont het onderzoek aan dat het percentage eenzame inwoners tussen 2016 en 2020 steeg. In 2022 bleef het percentage ongeveer gelijk.

Meer informatie over het Signaalpunt eenzaamheid Heemstede via WIJ Heemstede