Feestelijke opening van Repair Café Heemstede op Plein1

Gepubliceerd op:06-11-2023

Sinds zaterdag 4 november kan iedereen met kapotte spullen, kleding, meubels, elektrische apparaten, speelgoed en fietsen naar het Repair Café Heemstede. Kom naar Plein1 aan het Julianaplein 1 in Heemtede, laat het repareren en geef je kapotte spullen een tweede leven. Een cd-speler die niet meer open wil, een broodrooster dat defect is, een vest waar gaatjes in zitten. Het Repair Café is bedoeld om sámen kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen.

Erik de Vries, initiatiefnemer, vertelt dat hij via de Facebookpagina ‘gratis af te halen in Heemstede’ op het idee kwam om samen met een paar anderen een Repair Café in Heemstede te beginnen. “Ik repareer veel dingen die mensen bij mij thuisbrengen en elke keer kreeg ik de vraag waarom er in Heemstede geen Repair Café is. Maar er was niemand die naar de gemeente stapte dus heb ik dat op een gegeven moment gedaan, met het idee om dit te beginnen”, legt hij uit. “Ik probeer altijd alles te repareren. Je kunt wel steeds zeggen, gooi maar weg en koop een nieuwe, maar ik denk dat je een heleboel kunt besparen door iets anders te denken.” Annemarie, de partner van Erik, vult aan: “Erik wil het ook gaan overbrengen op anderen. Daarom heeft hij Yoshina gevraagd om in de toekomst workshops te gaan geven, zodat ook kinderen en volwassenen leren om iets te repareren. Yoshina is docent en heel creatief met de naaimachine. Die samenwerking is heel belangrijk.”

Burgemeester Astrid Nienhuis kwam om 11 uur om het Repair Café officieel te openen: “Ik vind het een geweldig initiatief. Een mooie bijdrage aan duurzaamheid. Mijn waterkoker slaat niet meer vanzelf af en ik zou het heel fijn vinden als jullie hem konden repareren”, sprak ze waarna ze de defecte waterkoker aan Erik overhandigde.

Het Repair Café Heemstede op Plein1 is geopend op zaterdag 2 december, 13 januari en 3 februari van 10 tot 13 uur.

Tekst en foto: Ellen Toledo

Foto: Burgemeester Astrid Nienhuis biedt Erik de Vries haar kapotte waterkoker ter reparatie aan.

Klik hier voor het artikel in de Heemsteder