Expositie ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien in het Pomphuis

Gepubliceerd op:30-03-2023

Vanaf 16 april is in het Pomphuis, Watertoren 2, Heemstede, aan de voet van de Heemsteedse watertoren, de tentoonstelling ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien. Deze expositie zou eigenlijk plaatsvinden in 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid, maar is toen vanwege corona uitgesteld.

Een aantal vrijwilligers heeft hard gewerkt om een overzicht te geven van wat er in Heemstede en Bennebroek gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn veel foto’s te zien, beelden van het dagelijks leven, Duitsers in Heemstede, dwangarbeid en verzet en natuurlijk de bevrijding door de Canadezen.

Naast de foto’s zijn er ook originele documenten en voorwerpen aanwezig en worden er
films vertoond die tijdens en vlak na de oorlog zijn opgenomen. Zo geeft de expositie een beeld van vijf jaren bezetting, maar zeker ook van de vrijheid die de HVHB met deze expositie wil vieren.

De tentoonstelling is geopend op elke zaterdag en zondag in de periode van 16 april tot en met 6 mei, van 12 tot 16 uur, en op vrijdag 5 mei van 12 tot 17 uur. De toegang is gratis. Zolang de voorraad strekt is de speciale uitgave van HeerlijkHeden ‘Tweede Wereldoorlog en Bevrijding’ uit 2020 tijdens de openingsuren gratis voor bezoekers verkrijgbaar.

Foto Bevrijdingsfeest op het Haemstedeplein in 1945. Foto aangeleverd door HVHB.

Klik hier voor het artikel van de Heemsteder