EHBO Heemstede traint Rotaryclub Heemstede

Gepubliceerd op:03-06-2024

Verdeeld over twee avonden hebben leden en hun partners van Rotaryclub Heemstede met goed gevolg de cursus reanimatie gevolgd. De reden om dit te doen is dat dagelijks 500 mensen in Nederland een hartinfarct, hartstilstand of beroerte (inclusief een TIA) krijgen. De meesten thuis. Rotarians willen helpen de kans op overleven te verhogen. Service above self.

Snelle hulp is belangrijk. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op overleven en een goed herstel. De eerste 6 minuten zijn cruciaal, dus hoe meer mensen kunnen reanimeren des te beter. Daarbij is de stap, om na de reanimatiecursus met een vervolgtraining van slechts één uur Burger Hulp Verlener te worden, gemakkelijk te zetten. Het eerste spreekwoordelijke schaap is al over de dam.

Burgerhulpverleners worden automatisch opgeroepen bij een melding hartstilstand in de buurt en gaan dan direct op stap om of hartmassage toe te passen of een AED op te halen. Sinds 2017 is Gemeente Heemstede een hartveilige gemeente, wat inhoudt dat er bij een reanimatie oproep snel een burgerhulpverlener ter plaatste is.

De eerste avond was een paneldiscussie georganiseerd door Rotaryclub Heemstede waar een gereanimeerde patiënt en zijn vrouw, een vrijwilliger van de brandweer en een arts vertelden over hun ervaringen met reanimatie. Er werd onder meer gesproken over ethische kanten zoals wanneer te stoppen met reanimatie; bijvoorbeeld als de partner aangeeft dat de patiënt niet gereanimeerd wil worden en wat reanimatie emotioneel doet met hulpverleners. Overigens wordt door professionals nazorg aangeboden middels o.a. slachtofferhulp.

EHBO Heemstede had de regie over de tweede avond waarin op een geweldig informatieve,  actieve en zelfs humorvolle manier leden en hun partners getraind werden in reanimatie. De cursusavond kon afgesloten worden met oorkondes voor iedereen als bewijs dat de geweldige vrijwilligers van EHBO Heemstede weer 45 Heemstedenaren de cursus reanimatie hadden gegeven. Heemstede is weer een klein stukje veiliger, nu met een actie die geheel past bij het motto van Rotary, namelijk Service above self.

Wil jij je ook aanmelden voor een reanimatie training? Ga dan naar www.ehboheemstede.nl

Voor meer informatie over Rotaryclub Heemstede check www.rotary.nl/heemstede