Een gezellige Vrijheidslunch op 5 mei voor iedereen: hap mee met ‘Heemstede hapt!’

Gepubliceerd op:24-01-2022

Heemsteder; door Bart Jonker

Heemstede – Een saamhorige Vrijheidslunch voor alle inwoners op donderdag 5 mei rond Plein1? Ja, u hoort het goed. Van 12 tot 15 uur vindt dan voor iedereen in Heemstede de Vrijheidslunch ‘Heemstede hapt’ plaats. Met een bont pluimage aan kleurrijk gedekte tafels. Aanjager voor dit initiatief is Ellen Meuwese, bekend van haar kaarteninitiatief van ‘IK ZIE JE WEL’. Ook de gemeente Heemstede en WIJ Heemstede hadden oren naar deze Vrijheidslunch en helpen mee om deze te faciliteren. Hapt u ook mee op donderdag 5 mei? De Vrijheidslunch duurt nog eventjes, maar Ellen Meuwese licht alvast een spannend tipje van de sluier op en vertelt op de koffie bij de redacteur waarom. Met de uitnodigende boodschap: “Kom met z’n allen en laat niemand thuis!”

Saamhorig en spontaan
Ellen vertelt: “Ik ben een echte doener. Vooral tijdens het ingaan van de coronaperiode had ik zoiets van: ‘Kom op’. Ik ben toen de zolder gaan opruimen en kwam erachter dat ik heel veel kaarten had, wel 20.000. Ik ben toen naar Caroline Kloppenburg van Plein1 gegaan en heb haar gevraagd of ik deze kaarten mocht uitdelen, om mensen te bereiken die eenzaam zijn. Heel veel vrijwilligers hebben zich toen ingezet, onder andere ook de Rotary Club en WIJ Heemstede om dit te verwezenlijken. De kaarten vlogen de deur uit. Ik ben verder de zolder gaan opruimen en kwam veel onderdelen van een servies tegen dat ik ooit in China heb laten maken. Ik heb altijd al heel lang de gekoesterde droom gehad om grote boerentafels op het dorpsplein te zetten, die leuk aan te kleden en te dekken met dit servies. En daarbij mensen uit te nodigen die niet zo gewend zijn grote feesten mee te maken en zo meegenomen worden door onze gemeenschap. Iedereen maakt wat te eten of neemt wat mee. Saamhorig met zijn allen, spontaan en ongedwongen, gewoon gezellig. Dat is altijd mijn levensinstelling geweest, want zo doe ik dit thuis ook. Ik kan zo spontaan een opwelling hebben en tegen vrienden of familie zeggen dat ik volgende week lekker ga koken en het gezellig ga maken, wees welkom. Of we gaan picknicken, laten we allemaal wat meenemen en het gezellig maken. Dat wil ik met dit initiatief van de vrijheidslunch ‘Heemstede hapt’ ook. Er zijn mensen die deze soort dingen niet of nauwelijks meemaken en daarom dacht ik: “We nemen deze mensen eens mee onder de arm.” Ik ben naar burgemeester Astrid Nienhuis gestapt met dit initiatief “Heemstede hapt’ en zij was direct heel enthousiast. Zo krijg ik medewerking van de gemeente en WIJ Heemstede en zijn we samen bezig om dit evenement vorm te geven.  Hoe het er uiteindelijk uit gaat zien houden nog even spannend, maar je kunt als je nieuwsgierig bent geworden de verhalen in deze krant volgen of op de website (die nog onder constructie is) http://www.ikziejewel.nl”, aldus Ellen Meuwese. Meer informatie? Stuur een e-mail naar: mailto:info@ikziejewel.nl.

Foto: Ellen Meuwese op de bank bij de redacteur. Foto: Bart Jonker.