19/12

Volg de ster. Het kerstverhaal in de kunst

di. 19 Dec
14:00 tot 16:00
De Luifel-WijHeemstede
Herenweg 96, Heemstede

De verbeelding van de geboorte van Christus is in Middeleeuwen, Renaissance en Barok eindeloos vaak geschilderd. In deze lezing neemt Michiel Kersten u langs de hoogtepunten uit de Europese kunst tussen circa 1200 en 1700. De nadruk ligt op werk uit Italië en de Nederlanden. U ziet werk van Giotto, Gentile da Fabriano, Simone Martini, Duccio di Buoninsegna  en Andrea Mantegna, maar ook de Vlaamse primitieven: Hugo van der Goes, Rogier van der Weyden, Robert Campin, Gerard David ontbreken niet.

Schilders hebben in hun voorstellingen die samenhangen met het Kerstverhaal, zoals de Verkondiging aan Maria, de Aanbidding van herders en de komst van de Drie wijzen talrijke details opgenomen die in de Bijbel helemaal niet voorkomen. Kunstenaars ontleende inspiratie voor hun “kerstvoorstellingen” aan niet-canonieke evangeliën: geschriften uit de eerste eeuwen na Christus, zoals het proto-evangelie van Jakobus (2de eeuw na Christus) en het kindheidsevangelie van Thomas (2de eeuw na Christus). Deze geschriften waren in middeleeuwen zeer geliefd en zijn heel informatief over de eerste dagen van Christus aarde. Daarmee zijn deze teksten een rijke bron om naar de schilderijen van de geboorte van Christus.

In een wereld zonder afbeeldingen, zonder foto’s, zonder film moeten deze schilderijen een verpletterende indruk gemaakt hebben op de kerkgangers. In deze lezing proberen wij ons onbevangen in te leven in de verwondering van de kerkgangers van lang geleden. Kijkt u met Michiel mee met de ogen van de onze voorouders uit de gotiek en renaissance naar deze voorstellingen van de geboorte van Christus en alles wat daarmee samenhangt?

U kunt deze lezing op 19 december ook online als live stream volgen via YouTube Live. U krijgt de link voor de live stream enkele dagen voor de lezing toegestuurd. Opgeven voor de lezing in de zaal of online via onderstaande link.

Aanmelden via de website van Artetcetera noodzakelijk

Deze lezing wordt georganiseerd door WijHeemstede in samenwerking met Artetcetera. Kunst in woorden