13/09

Trefpuntlezing Vrouwelijke Impressionisten

di. 13 Sep
13:30 tot 16:00
WIJ de Luifel
Herenweg 96, Heemstede

Trefpuntlezing door Michiel Kersten op dinsdag 13 september om 13.30 uur.

Jackson Pollock, Willem de Kooning, Marc Rothko.
Wie kent de namen van deze Amerikaanse abstractexpressionisten uit de jaren vijftig en zestig niet?

Zo beroemd als de mannen zijn, zo onbekend zijn de vrouwen van het abstract-expressionisme. Elaine de Kooning de Kooning is in Nederland vooral bekend als de echtgenote van haar wereldberoemde man. Lee Krasner werkte lang in de schaduw van Jackson Pollock, met wie zij in 1945 was getrouwd. De naam Grace Hartigan, die dit jaar honderd jaar geleden is geboren, is vooral in kunsthistorische kringen bekend. Kent u het werk van Helen Frankenthaler of Joan Mitchell?
Het antwoord is waarschijnlijk: ‘nee’. Niet verwonderlijk, want hun werk is in Nederland zelden te zien. In de Verenigde Staten behoort zij meest gewaardeerde en succesvolste vrouwen-kunstenaars van de vorige eeuw. Eindelijk is er in Europa een mogelijkheid haar werk te bewonderen, want in december opent een grote overzichtstentoonstelling van haar werk in Museum Folkwang in Essen.

Helen Frankenthaler goot de verf verdund over het canvas uit. Tere kleuren en vage, nauwelijks herkenbare, maar wel voelbare associaties met landschappen, stranden, vergezichten, maken haar werk onvergetelijk. Gaat u mee terug naar New York in de jaren vijftig?

Michiel Kersten schetst de aardverschuiving die het abstract-expressionisme betekende in de kunst.
Kosten: € 5,-.
Opgeven kan hier, info@wijheemstede.nl of belt u 023 – 548 38 28.