22/11

Trefpuntlezing Het weer door Jacob Kuiper

di. 22 Nov
13:30
WIJ de Luifel
Herenweg 96, Heemstede

Extreem weer, vroeger en nu
Opmerkelijke weergebeurtenissen in beeld

Het lijkt tegenwoordig wel of de natuur steeds vaker van slag is, stormen, sneeuwval, hitte en overstromingen, keer op keer wordt het dagelijkse nieuws er door bepaald.
Vroeger waren het vooral de winters die een zware stempel drukten op het dagelijkse leven. Sneeuwjacht, ijzel en
kruiend ijs brachten vaak veel overlast. We blikken terug op de barre winters van 1929, 1947 en 1963. Ook zware stormen hielden soms lelijk huis.
De noordwestelijke kust lag regelmatig in het zwaarste deel van het windveld. De zware novemberstorm in 1972 joeg schepen op de kust, overal waaiden de TV antennes van de daken en miljoenen bomen gingen omver.
We kijken naar zomers die soms kletsnat zijn verlopen, maar die sinds 2018 ook grote droogte kennen. Daarbij worden de temperatuurrecords steeds opnieuw scherper gesteld.
In de laatste 120 jaar zijn er veel boeiende weerkundige gebeurtenissen geweest. We nemen de meest bijzondere onder de loep.
De stijgende zeespiegel zal met name voor westelijk Nederland in de toekomst een extra bedreiging gaan vormen. Wat zijn de prognoses voor de komende tijd. Klimaatverandering is tegenwoordig vrijwel iedere dag in het nieuws. Ook daar besteed Jacob Kuiper in deze presentatie aandacht aan.

LET OP: eenmalig verhoogde toegangsprijs van € 7,50.
Aanmelden kan via www.wijheemstede.nl, 023 – 548 38 28 of info@wijheemstede.nl.