14/05

Trefpuntlezing Farbenklang - Kandinsky en kleur

di. 14 mei
13:30 tot 15:30
Wij de Luifel
Herenweg 96, Heemstede

Trefpuntlezing Farbenklang – Kandinsky en kleur door Michiel Kersten
Dinsdag 14 mei van 13.30 – 15.30 uur
Kleuren hebben voor Kandinsky (1866-1944), die tot 1914 in München woonde en werkte een heel specifieke betekenis: kleuren moesten gevoelens en emoties opwekken, vergelijkbaar met muziek.
De klank van kleuren, daar ging het Kandinsky om. In deze lezing van de kunsthistoricus Michiel Kersten ontrafelen wij de geheimen van zijn kunst. Kandinsky beschouwde zijn kunst als de voorbode van een nieuwe, spirituele tijd. Voor deze nieuwe era streed Kandinsky, zoals hij het zelf zag, als Sint Joris tegen de draak van het kwade. Omstreeks 1910 gaat Kandinsky op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Dit is in zijn ogen een taal die losgezongen is van de weergave van de werkelijkheid, maar voortkomt uit het innerlijk van de kunstenaar: de innerlijke noodzaak. Hoewel Kandinsky al jaren op zoek is naar versterking van de kleurkracht in zijn compositie, laat hij in deze tijd de weergave van de werkelijkheid vrijwel geheel los: tussen vorm en kleur bestaat geen eenheid meer. Kleuren en vorm zijn tekens geworden. Maar geheel abstract is zijn werk nog niet.
In deze lezing laat Michiel Kersten u de zoektocht van Kandinsky zien naar een zuivere schilderkunst, die geen enkele verwijzing meer bevat naar de wereld om ons heen, maar naar een ‘spirituele’ schilderkunst die gedragen wordt door de kleurkracht. Kleur als muziek voor de ogen. Daar ging het Kandinsky om.

Kosten: € 7,50.
Opgeven kan via de mail: info@wijheemstede.nl of belt u 023 – 548 38 28.