29/04

Presentatie 'Naar de bollen met de tram'

za. 29 Apr
15:00 tot 16:00
Boekhandel Blokker
Binnenweg 138, Heemstede

Zaterdagmiddag 29 april presenteren wij het nieuwe deel in de reeks De Nieuwe Blauwe tram: ‘Naar de bollen met de tram’

Van 1842 tot en met 2 januari kon je per tram naar en door de Bollenstreek. Eerste met de stoomtram en vanaf 30 december 1932 van Haarlem tot Leiden per elektrische tram.

De lijn was onderdeel van het grote netwerk van de NZH, de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij. Op het hoogtepunt van dat tramnet kon je van Volendam naar Scheveningen per tram. En van Amsterdam naar Zandvoort!

Al in de stoomtramtijd droeg de lijn bij aan het groeiende vervoer van toeristen naar de bloeiende bollenvelden. Na de elektrificatie van de lijn verdubbelde het aantal reizigers tot boven het miljoen per jaar. Dat laat zien dat de lijn een steeds belangrijker functie kreeg in de bereikbaarheid van de plaatsen tussen Haarlem en Leiden. Tussen Hillegom en Haarlem kwam er zelfs een verlenging van de Haarlemse stadstramlijn 1.

Voor de elektrische tramdienst Haarlem – Leiden bouwde Beijnes in Haarlem een bijzonder tramtype: de Tweelingtram. De bijzondere eisen die Haarlem stelde aan deze trams zorgden voor dit innovatieve concept.

Door de smalle Haarlemse winkelstraten, door Binnenweg en Raadhuisstraat in Heemstede, door Bennebroek en hartje Hillegom en zo verder naar Leiden.

Helaas was het in januari 1949 al einde oefening met deze lijn. De Tweelingtrams reden verder tussen Katwijk/Noordwijk via Leiden naar Den Haag.

In 1961 zijn ze allemaal gesloopt. De Stichting de Nieuwe Blauwe Tram bouwt een reconstructie van zo’n tram. In Haarlem! Over een paar jaar kunnen we het rijden met een Tweelingtram opnieuw beleven.

In een serie brochures (boekjes) laat Stichting De Nieuwe Blauwe Tram de herinnering aan dit unieke trambedrijf herleven. Nu presenteren we deel 6. Een deel van de verkoopprijs van de boekjes komt ten goede aan de reconstructie de tram.

Toegang gratis (reserveren gewenst)