29/03

Pergolesi Ensemble | Stabat Mater

vr. 29 Mar
20:30
Concertzaal De Oude Kerk
Wilhelminaplein 1, Heemstede

Stabat Mater met inleiding

Pergolesi Ensemble onder leiding van Marianne Selleger (alt)
Wendeline van Houten (sopraan)
Stabat Mater (Pergolesi 1710 – 1736) met inleiding
Salve Regina van Domenico Scarlatti

Het Pergolesi Ensemble voert een aantal keren per jaar het beroemde Stabat Mater van Pergolesi door het hele land uit. Op Goede Vrijdag 29 maart 2024 om 20.30 uur treedt het Pergolesi Ensemble op in de Oude Kerk te Heemstede, bekend om zijn schitterende akoestiek.
Dit project staat onder leiding van de alt Marianne Selleger, met naast haar sopraan Wendeline van Houten. Marianne zong dit stuk eerst vele jaren met een strijkkwartet en besloot toen dat het voller en aangrijpender zou klinken met een saxofoonkwartet. Zij zingen dit stuk al vele jaren en met dit saxofoonkwartet hebben zij een professionele groep die zich volledig toelegt op een authentieke uitvoering van dit Stabat Mater.
Het fameuze Stabat Mater van Pergolesi, geschreven voor Goede Vrijdag, is niet alleen, naast Bach’s Mattheus Passie, een veel gehoord paasoratorium, maar zeker ook het bekendste en mooiste Stabat Mater aller tijden. Dit Stabat Mater heeft in deze versie voor zangstemmen en saxofoons een sterke ontroerende kracht. Dit stuk over rouwverwerking brengt de paasboodschap bij uitstek en is troostend voor allen die een verlies van een dierbare te betreuren hebben en extra toepasselijk in deze tijden van oorlog en leed op diverse fronten.
Het Pergolesi Ensemble brengt een gloedvolle en emotionele uitvoering. Er is geen betere manier om op Goede Vrijdag en in de opmaat naar Pasen een moment van bezinning in te lassen dan met het luisteren naar deze prachtige uitvoering van het beroemde Stabat Mater van Pergolesi, uniek binnen het passende sfeervolle kader van de Oude Kerk.

Hannie van Osnabrugge, schrijfster van het boek “Stabat Mater Dolorosa”, zal een korte inleiding geven over de vele facetten van dit troostrijke muziekstuk, dat honderden componisten inspireerde.

Voorafgaand aan dit concert zal er, geheel passend op deze dag, om 19.00 uur een kerkdienst zijn voorafgegaan door dominee Terpstra

LOKATIE: CONCERTZAAL DE OUDE KERK