14/01

Nieuwjaarsconcert HPhO in De Hartekamp

za. 14 Jan
11:00 tot 12:30
De Hartekamp
Herenweg 5, Heemstede

Het HPhO geeft een concert speciaal voor de bewoners van De Hartekamp en vaste fans van het orkest (en wie is er geen fan…) 

Te gast is de 17-jarige celliste Emma Naegele. Zij speelt het wereldberoemde celloconcert van Edward Elgar. 

Celliste Emma Naegele is pas 17 jaar maar heeft al een imposant CV opgebouwd. Vanaf haar 5e jaar speelt ze cello en ze studeert inmiddels in België. Op zondag 26 november jl. voerden we dit concert al uit met Emma in de Pinksterkerk in Heemstede, dat werd een geweldig succes. De musici van het HPhO zaten op het puntje van hun stoel om Emma zo goed mogelijk te begeleiden. Een staande ovatie van het publiek was de beloning.  

Het celloconcert ging in première in oktober 1919. Elgar dirigeerde zelf, niet lang na het overlijden van zijn vrouw. Hij schreef het concert tijdens de zomer van 1919 in zijn tuinhuisje toen hij herstellende was van een zware operatie. Elgar noteerde een melodie direct nadat hij bijkwam na de operatie. Deze melodie werd later het hoofdthema van het celloconcert. Het stuk weerspiegelt de angst, wanhoop en desillusie die Elgar voelde na het einde van de Eerste Wereldoorlog. 

Het HPhO voert ook de minder bekende 2e symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski uit. Deze op Oekraïnse volksliederen gebaseerde symfonie staat ook wel bekend als “Klein Rusland” (wat een andere benaming is voor Oekraïne) en is gecomponeerd in 1872. Het is een van de vrolijkere composities van Tsjaikovski en was vanaf de première een succes. Hij was er zelf niet helemaal tevreden over en herzag het werk in 1879-1880. De symfonie begint met prachtige solo’s voor de hoorn en de fagot.