27/01

Nieuwe HeerlijkHeden verschenen

vr. 27 Jan
07:00
Waterpark 2, Heemstede

Het deze week verschenen kwartaalblad van de HVHB biedt de lezer weer tal van interessante verhalen en beeldmateriaal over de geschiedenis van Heemstede en Bennebroek.

Zo leest u over de kleurrijke geschiedenis van het huis aan de Laan van Insulinde 25, dat  een verscholen parel herbergt. Het is een honderd jaar oude koepel van glas-in-lood met voorstellingen van fruit en druivenranken. Die verwijzen naar de fruitkwekerij en de druivenkassen die op deze plek gestaan hebben.

De midden 19de eeuw ingepolderde Haarlemmermeer moest ontsloten worden met bruggen over de Ringvaart. Op zes plekken, ook bij Bennebroek en bij Heemstede, kwam er een houten rolbrug over de vaart. Omdat dit soort bruggen allerlei mankementen vertoonden, werden ze vervangen door draaibruggen. De draaibrug in Bennebroek heeft meer dan honderd jaar dienst gedaan, tot 1974.

Von Brucken Fock klinkt Duits, maar componist Gerard von Brucken Fock is in Nederland geboren en woonde geruime tijd in Heemstede. Hij was een multi-talent, want hij was ook kunstschilder en schreef niet onverdienstelijk. Een tijdgenoot die een heel ander leven leidde, is de Heemstedenaar Jan Prins, die dienst nam in het leger en uitgezonden werd naar het toenmalige Nederlands-Indië.

Foto’s roepen vele herinneringen op. Tot 1967 liep de Zandvoorter Allee dood op een sloot ter hoogte van de huidige Fresialaan. Zo laten foto’s uit de jaren zestig zien hoe het er destijds uitzag.

In dit nummer verder aandacht voor het door Stadsherstel aangepakte pand Wilhelminaplein 12 in Heemstede en de ontwikkeling van Bennebroek van tuindersdorp tot forensendorp.

En, heel belangrijk, ook een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Je leert de omgeving beter

kennen, ontmoet bij de HVHB leuke mensen en je kunt je bezighouden met interessante activiteiten. Kijk op de website van de HVHB welke commissies er zijn. Denk er eens over na!

Volg de HVHB ook via de gratis nieuwsbrief en de Facebookpagina Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.

Voor € 20,00 per jaar kunt u lid worden en ontvangt u HeerlijkHeden 4x per jaar