13/04

Lezing: Tekeningen van Rembrandt en tijdgenoten

do. 13 Apr
14:30 tot 16:30
De Luifel
Herenweg 96, Heemstede

Lezing door Thera Folmer-von Oven: “Naar het leven getekend.” Tekeningen van Rembrandt en tijdgenoten

Rembrandt
Wie het over Rembrandt en zijn tijdgenoten heeft, denkt in eerste instantie aan schilderijen. Maar het gros van deze meesters heeft ook tekeningen gemaakt. Die zijn veel minder bekend omdat zij zijn opgeborgen in prentenkabinetten en privéverzamelingen. Dat is jammer, want de schilderkunst is nauw verbonden met de tekenkunst. In deze lezing gaat Thera Folmer-von Oven, oud-conservator van een belangrijke particuliere verzameling – in op de rol van de tekenkunst, de verschillende technieken, de functie van tekeningen en het verdiepende inzicht dat het geoefende kijken met zich meebrengt.

Voor het eerst in Nederland
De aanleiding van deze lezing is de tentoonstelling van Nederlandse en Vlaamse tekeningen uit een Amerikaanse privéverzameling, die vanaf 18 maart te zien is in het Rembrandthuis. De collectie van Sheldon en Leena Peck bevat onder andere tekeningen van landschappen, genretaferelen en portretten van bekende meesters uit de Gouden Eeuw. Het echtpaar Peck had een speciale voorliefde voor Rembrandt, van wie zij niet minder dan vijf tekeningen wisten te bemachtigen. De topstukken uit hun verzameling worden hier voor het eerst getoond.

De hand van de meester
Meer nog dan een schilderij verraadt een tekening de hand van de meester. Je kijkt als het ware over zijn schouder mee hoe een bepaald idee ontstaat. De bestudering van de tekenkunst is het terrein van de fijnproever. Wie oog heeft voor detail, zal zich al snel laten meevoeren in de wereld van kunst op papier. Thera Folmer-von Oven laat het u allemaal zien.