08/02

Lezing - Maria Sibylla Merian

do. 08 Feb
14:30 tot 16:30
De Luifel
Herenweg 109, Heemstede

Maria Sibylla Merian. Een ondernemende natuuronderzoekster en vrouwelijke pionier. Lezing door Marieke van Delft

Eitje – rups – pop – vlinder: deze cyclus heeft Maria Sibylla Merian (1647-1717) haar hele leven beziggehouden. Al als kind werd ze hierdoor geïntrigeerd en het heeft haar niet losgelaten. Ze heeft er uitgebreide studie van gemaakt en dat niet alleen. Alles wat ze zag heeft ze zeer nauwkeurig vastgelegd in woord en beeld. Dat wil niet zeggen dat ze als een kamergeleerde hiermee bezig was. Integendeel: Merian leidde een avontuurlijk leven. Ze werd geboren in Duitsland, trok naar Nederland en zelfs naar Suriname.

In haar lezing bespreekt Marieke van Delft het leven van Maria Sibylla tegen de achtergrond van de tijd van toen en nu. Welke problemen moest zij overwinnen als vrouwelijke onderzoekster? Waarom trok ze van land naar land? Hoe paste Merian in het wetenschappelijk onderzoek van haar dagen? Hoe heeft ze haar onderzoek gedaan in Europa en, onder veelal barre omstandigheden, in Suriname? En tenslotte: wat is de betekenis van Maria Sibylla Merian in onze tijd?

Dr. Marieke van Delft is voormalig conservator oude drukken van de Koninklijke Bibiotheek. In 2014 promoveerde zij in de cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Leuven. Samen met uitgeverij Lannoo verzorgde ze facsimile’s van enkele topstukken uit de Koninklijke Bibliotheek, zoals de Atlas de Wit (2012), Nederlandsche vogelen van Nozeman en Sepp (2014) en Metamorphosis insectorum Surinamensium van Maria Sibylla Merian (2016.) In 2022 deed ze de eindredactie van Maria Sibylla Merian. Changing the Nature of Art and Science.

Praktische informatie lezing Maria Sybilla Merian.

Wanneer: donderdag 8 februari 2024
Waar: Theater De Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede
Tijd: 14:30 – 16:30 uur
Kosten: € 12,50
Aanmelden noodzakelijk