Lezing – Gustav Klimt en de Weense Jugendstil | 06/03/2025

Lezing - Gustav Klimt en de Weense Jugendstil

Rond 1900 is Wenen een dynamische stad met meer dan twee miljoen inwoners. Het is ook de hoofdstad van een schier onmetelijk rijk met mengemoes van volken dat zich uitstrekt van Praag tot Sarajevo en van Bolanzo tot Lemberg. Door de industrialisatie is er een rijke, veelal Joodse burgerklasse ontstaan, met een modernere smaak dan die van de behoudende aristocratie.
Vernieuwing in de kunst – Klimt
In 1898 verenigden de vernieuwende kunstenaars zich onder leiding van Gustav Klimt en richtten hun eigen vereniging op: de Secession. Gelijktijdig voltrok zich in het oeuvre van Klimt een totale wisseling van stijl. Zijn academische manier van werken maakt plaats voor vlakke, decoratieve voorstellingen waar alleen de hoofden, voeten en handen van de hoofdpersonen driedimensionaal zijn opgezet. De schilderijen die in deze versierende stijl met veel bladgoud zijn opgezet, behoren inmiddels tot de meest geliefde schilderijen ter wereld, met De Kus als onbetwist hoogtepunt. Maar ook in portretten, zoals het fabuleuze portret van Adele Bloch-Bauer bestaat bijna de gehele compositie uit decoratieve patronen. Deze extravagante versieringsdrift is kenmerkend voor Klimt.
Jugendstil in Wenen – 1900
Opvallend is dat de jugendstil – die die elders in Europa overloopt van decoratieve versieringen – juist de Weense architectuur en heel sober en en terughoudend is en gekenmerkt wordt door eenvoudige geometrische motieven. Het beroemdste gebouw in deze stijl is het tentoonstellingsgebouw van de eerder genoemde Secession, ontworpen door Jozef Maria Olbrich. Met zijn gouden koepel van duizenden laurierbladen is het een van de meest opvallende gebouwen in Wenen. Wit en goud, wit en blauw zijn de kleurcombinatie die steeds weer in Wenen opvallen.
Lezing
In de lezing gaat de kunsthistoricus Michiel Kersten vanzelfsprekend in op het oeuvre van Gustave Klimt en doorloopt dat chronologisch maar het laat ook geschilderd werk van tijdgenoten zien, zoals Carl Moll en Broncia Koller-Pinell. Daarnaast laat hij zien dat de kunstenaars uit deze architectuur, schilderkunst en toegepaste kunst als een eenheid toepasten. Dat maakt de Weense kunst rond 1900 uniek.
Aanmelden en betalen met iDeal: https://artetcetera.nl/activiteiten/lezing-klimt-beleefheemstede/
Deze lezing is ook live te beluisteren via YouTube Live. Iedereen die zich aanmeldt krijgt de link naar YouTube Live enkele dagen van tevoren toegestuurd. Bent u die middag verhinderd? Geen probleem terugkijken kan ook!
