15/04

Lezing - De Olympische Spelen in de oudheid

ma. 15 Apr
13:30 tot 15:30
Wij de Luifel
Herenweg 96, Heemstede

In 2024 onthaalt Parijs de hele wereld op het gigantische sportevenement dat de Olympische Spelen heet. Net als in deze tijd was een overwinning op de Olympische Spelen in het oude Griekenland het hoogst haalbare voor een sporter. Ze werden toen ook één keer in de vier jaar gehouden en een overwinning leverde veel prestige (en geld!) op.
Er zijn echter ook veel verschillen tussen de Spelen toen en nu: de oude atletische wedstrijden maakten deel uit van een religieus feest ter ere van de god Zeus. Sport stond in dienst van de religie.
Ook het deelnemersveld was heel anders: alleen Griekse mannen, die geen slaaf waren mochten meedoen. De oude Olympische Spelen waren zeker geen internationaal festijn zoals dat nu het geval is. Daarnaast vallen er in de moderne tijd geen doden meer tijdens de wedstrijden.

Hoe de Spelen er in de oudheid uitzagen, wordt in deze lezing uitgelegd. We bezoeken de plek waar de Spelen gehouden werden: het grote heiligdom van Zeus in Olympia. Meer dan 1000 jaar werd daar gestreden om een krans van olijftakken.

U kunt zich vooraf inschrijven via de website, of bij de receptie van de Luifel.
U betaalt op de dag waarop de activiteit plaatsvindt bij de receptie van de Luifel (dus voor aanvang van de activiteit).