25/03 - 10/05

Jubileumjaar HVHB start met drie tentoonstellingen

vr. 25 Mar
11:00
tot
di. 10 mei
15:00
Watertoren (Pomphuis) 2, Heemstede

Op 12 maart 1947 werd de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek opgericht onder de naam Vereniging Oud Heemstede-Bennebroek. Sinds 2008 heeft de vereniging zijn huidige naam.

In het jaar 2022 viert de HVHB haar 75 jarig bestaan met verschillende evenementen. Er was al gestart met een fotowedstrijd (zie tekst onderaan deze nieuwsbrief). Op 14 mei is er een jubileumbijeenkomst met o.a. diverse sprekers, muziek en een gezellig samenzijn voor genodigden en leden in de Pinksterkerk. Informatie hierover kunt u volgen via de Nieuwsbrief en de website www.hvhb.nl. En er wordt hard gewerkt aan een jubileum HeerlijkHeden.

De drie tentoonstellingen zijn inmiddels officieel geopend en is het feestelijk jaar voor de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek begonnen. De openingen waren respectievelijk op 19 maart (Het Pomphuis), 23 maart (Centraal Servicepunt Bennebroek) en 24 maart (Raadhuis Heemstede).

  • De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Raadhuis Heemstede (Raadszaal)

De tentoonstelling laat zien hoe het straatbeeld van Heemstede de afgelopen 75 jaar veranderd is. Waar rond 1950 nog weilanden, bollenvelden en blekerijen lagen, zijn nieuwe wijken ontstaan. Van de Provinciënbuurt tot Merlenhoven, en van de Blekersvaart tot de nieuwbouw bij de haven. Aan de hand van foto’s van toen en nu is de groei van Heemstede goed te volgen, terwijl schilderijen vooral beelden van het vroegere dorp laten zien

  • De tentoonstelling is te bezichtigen van 10 maart tot en met 10 mei tijdens de openingsuren van het Raadhuis.

Het Pomphuis, Heemstede

Het Pomphuis, thuishonk van de HVHB, is eveneens ingericht met een mooie tentoonstelling. Aan de hand van foto’s en voorwerpen laat de tentoonstelling zien hoe rijk en divers het culturele en sportieve leven in Heemstede sinds 1947 is. Bekende namen komen aan bod: van RCH-voetbal en de Roei & Zeil Vereniging Het Spaarne tot Theater Minerva en Studio Bovema – maar ook de Flora van 1953

Het adres van het Pomphuis is Watertoren 2 te Heemstede.
De tentoonstelling is vanaf 20 maart elke zaterdag en zondag te bezichtigen tussen 11 en 15 uur tot en met 10 mei (Let op: eerste Paasdag 17 april gesloten).

Centraal Servicepunt, Bennebroek

In 1947 was Bennebroek nog een klein, rustig dorp, te midden van een open en door bollenvelden gedomineerd landschap. De tijd heeft niet stilgestaan. Wat is er in de afgelopen 75 jaar veranderd? Waar is het straatbeeld onveranderd gebleven, welke gebouwen zijn verdwenen en wat kwam ervoor in de plaats? De Reek, de Hervormde Kerk en het Huis te Bennebroek zijn bekend, maar op de tentoonstelling ziet u ook onbekende pareltjes. Foto’s van vroeger en nu hangen naast elkaar en zullen ongetwijfeld zowel herkenning als verbazing oproepen

  • Het adres is Centraal Servicepunt Bennebroek, Kerklaan 6.
  • De tentoonstelling is te bezichtigen van 28 maart tot en met 14 mei tijdens de openingstijden van Welzijn Bloemendaal en de bibliotheek.