02/02

Interview N. Schulte Nordholt door Ramy El Dardiry

vr. 02 Feb
15:00 tot 16:30
boekhandel Blokker
Binnenweg 138, Heemstede

Vrijdagmiddag 15.00 uur wordt Nico Schulte Nordholt (lokale held) geïnterviewd over zijn boek ‘In Twee Vaderlanden’ door (ander lokale held) Ramy El-Dardiry (winnaar Bronzen Uil). 

In Twee Vaderlanden vertelt het levensverhaal van Nico Schulte Nordholt (1940) en zijn relatie met Indonesië. Zijn jeugdjaren in West-Timor bepaalden zijn latere loopbaan. Na zijn studie culturele antropologie in Amsterdam werkte hij van 1969 tot 1984 aan universiteiten in Midden-Java en Jakarta. Daarna bleef hij tot 2020 nauw betrokken bij ontwikkelingen in Indonesië. Zo ondervond hij ook de gevolgen van de ’knipperlicht’-relatie tussen beide landen.

In deze periode maakte hij de opkomst ‘bloei’ en ondergang van Suharto’s Nieuwe Orde (1966-1998) van nabij mee. Door de vele contacten die hij in de loop der jaren opbouwde krijgt de lezer ook een unieke inkijk in de dramatische gebeurtenissen die leidden tot de val van Suharto en de jaren van ‘reformasi’ die daarop volgden. Zijn vriendschap met Abdurrahman Wahid gaf hem de gelegenheid diens tumultueuze presidentschap (1999-2001) van binnenuit te beschrijven.

Dit boek getuigt van de diepe verbondenheid van de auteur met zijn geboorteland en analyseert tegelijk de grote veranderingen die postkoloniaal Indonesië sinds 1969 heeft ondergaan.

Nico Schulte Nordholt is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Twente, Enschede.

Ramy El-Dardiry debuteerde met ‘Tussen morgenzee en avondland’ dat de Bronzen Uil won voor beste debuutroman.