15/06

Interview Karel Davids & Egbert Fortuin over Indie

za. 15 Jun
15:00 tot 16:30
boekhandel Blokker
Binnenweg 138, Heemstede

Interview Karel Davids en Egbert Fortuin over Indië
Zaterdag 15 juni om 15.00 uur

Zaterdagmiddag 15 juni om 15.00 uur is er bij Boekhandel Blokker een dubbelinterview over twee recent verschenen boeken over Nederlands-Indië. Het interview zaal gaan over het Laatkoloniaal experiment van Karel Davids en over Indische adel van Egbert Fortuin.

Over het Laatkoloniaal experiment: De laatste Nederlandse kolonie in Azië, Nieuw-Guinea, werd door Nederland tussen 1944 en 1962 in recordtempo klaargestoomd voor zelfbeschikking. Hollandia, de hoofdstad, groeide en raakte snel bevolkt door groepen met verschillende achtergronden die elk hun eigen verwachtingen over de toekomst hadden: Papoea’s, Indo-Europeanen, Molukkers, Chinezen, Toegoenezen, totoks en nieuwkomers uit Nederland. De geschiedenis van Hollandia en daarmee Nieuw-Guinea, wordt hier vanuit de bewoners zelf bekeken. Hoe gaven ze de stad vorm? Hoe gingen de verschillende groepen met elkaar om? Hoe reageerden ze op de grote veranderingen in de wereld om hen heen? Wat kwam er van hun verwachtingen terecht? Van buitenaf groeide de dreiging en aan de ontwikkelingen kwam voortijdig een einde met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië.

Over Indische adel: In 1816 werd Aegidius van Braam, geboren in Delft, door koning Willem I in de adelstand verheven. Sophie van Braam, de laatste adellijke telg uit de familie, was een gekleurde Indische vrouw die in 1939 in Jogjakarta stierf. De geschiedenis van de Van Braams en andere Indische adellijke families voert de lezer naar een wereld van kolonialisme, avontuur, rijkdom, maar ook van wreedheid, slavernij, racisme, de rol van huidskleur, verdriet en weemoed naar vroeger. Het is een verhaal over Indonesische vrouwen die soms wel en soms niet getrouwd waren met hun man, maar altijd een hoofdrol speelden in de familieverhalen.

Datum/tijd: zaterdag 15 juni om 15.00 uur

Toegang gratis (reserveren gewenst)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Reserveren via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472/ app 06 18336320