16/04 - 06/05

Expositie ‘Bezetting en bevrijding 1940-1945’

zo. 16 Apr
12:00
tot
za. 06 mei
16:00
Pomphuis, Watertoren
Watertoren (Pomphuis) 2, Heemstede

Vanaf 16 april is in het Pomphuis aan de voet van de Heemsteedse watertoren de tentoonstelling ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien. Deze expositie zou eigenlijk plaatsvinden in 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid, maar is toen vanwege corona uitgesteld.

Een aantal vrijwilligers heeft hard gewerkt om een overzicht te geven van wat er in Heemstede en Bennebroek gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel foto’s te zien, beelden van het dagelijks leven, Duitsers in Heemstede, dwangarbeid en verzet en natuurlijk de bevrijding door de Canadezen. Naast de foto’s zijn er ook originele documenten en voorwerpen aanwezig en worden er films vertoond die tijdens en vlak na de oorlog zijn opgenomen.

U kunt op de expositie echte exemplaren van de Katinpers vinden, een van de elf illegale bladen in Heemstede. Een kop-en-schotel uit Duitsland herinnert aan het verhaal van de dwangarbeiders. De ‘moffenzeef’ van Broeder Joseph Klingen van verzetsgroep ECH/3 was een apparaat om de stoorzenders van de Duitsers uit te schakelen en wordt zelden vertoond. Uniek zijn de feesthoedjes die mevr. Riet Govers-Akkermans al die jaren bewaard heeft. De hoedjes werden na de bevrijding door de kinderen rond de Zandvoortselaan gedragen. Een bijzonder stuk op de expositie is de trouwjurk uit parachutestof die weliswaar niet in Heemstede gemaakt is, maar wel een mooi beeld geeft van de textielschaarste waar iedereen mee te maken kreeg. Ook twee bevrijdingsrokken, gemaakt van kleurige lapjes, herinneren aan die tijd, maar ook aan de blije dagen na de bevrijding.

Zo geeft de expositie een beeld van vijf jaren bezetting, maar zeker ook van de vrijheid die de HVHB met deze expositie wil vieren.

Openingstijden

De tentoonstelling is geopend op elke zaterdag en zondag in de periode van 16 april tot en met 6 mei, van 12 tot 16 uur, en op vrijdag 5 mei van 12 tot 17 uur.

Adres: Pomphuis, Watertoren 2, 2102 LW, Heemstede. De toegang is gratis.

Extraatje

Zolang de voorraad strekt is de speciale uitgave van HeerlijkHeden ‘Tweede Wereldoorlog en Bevrijding’ uit 2020 tijdens de openingsuren gratis voor bezoekers verkrijgbaar.