16/11 - 16/11

Cursus - Tegenbeeld. Vijf eeuwen vrouw en kunst

do. 16 Nov
14:30
tot
do. 16 Nov
16:30
Herenweg 96, Heemstede

n deze cursus kunstgeschiedenis kijken wij naar rol en positie van vrouwen als kunstenaar, als muze, als onderwerp, als verzamelaar, als mecenas en nog veel meer. Tot een kleine halve eeuw geleden moest een vrouw die de keuze maakte om kunstenaar te worden stevig in haar schoenen staan en de strijd aanbinden met vele vooroordelen en maatschappelijke conventies. De weg naar de kunst was allerminst eenvoudig. Sommige academische opleidingen in Europa waren niet toegankelijk voor vrouwen. Hoe kon een vrouw haar werk aan de man brengen, welke mogelijkheden tot tentoonstellingen waren er? Zorgde de eerste emancipatiegolf rond 1900, met name in Verenigde Staten, voor meer acceptatie van de vrouw als kunstenaar, pas de feministische beweging in de jaren ’60 zorgde voor meer ruimte en vrijheid, ten minste waar het Europese en Amerikaanse kunstenaars betrof. Aandacht voor vrouw-kunstenaars met een andere culturele achtergrond en huidskleur volgde pas twee decennia later.

De cursus bestaat uit 8 lezingen:
1. De pioniers. Kunstenaressen in de renaissance en barok (15de t/m 17de eeuw) | Door Thera Folmer-von Oven.
2. Aanzien door de kunst – Vorstelijke vrouwen als mecenas en op drachtgever in de 16de en 17de eeuw | Door Emmelie de Mol van Otterloo.
3. Vrouwen worden kunstenaar. Kunstopleidingen in Frankrijk, Duitsland, Amerika en Nederland in de late 19de en vroege 20ste eeuw | Door Michiel Kersten.
4. “Raad eens wie er komt eten?” Vrouw, kunst en feminisme | Door Maya Mutlu.
5. De vrouw als onderwerp in de kunst | Door Emmelie de Mol van Otterloo.
6. Hoe vrouwen zichzelf zagen. Het zelfportret | Door Thera Folmer-von Oven.
7. Worstelen met het verleden, reflecteren op het heden – kunstenaars van kleur | Door Maya Mutlu.
8. Kunstverzamelaars – vrouwen verzamelen eigentijdse kunst in de late 19de en vroege 20ste eeuw | Door Michiel Kersten.

Lees het uitgebreide programma, alsmede aanmelden en betalen op de website van Artetcetera