07/04

Contrabasconcert Heemsteeds Philharmonisch Orkest

zo. 07 Apr
15:00 tot 17:00
Naaldkerk
Frans Netscherlaan 12, Santpoort-Noord

Contrabasconcert door Heemsteeds Philharmonisch Orkest en Nicholas Schwartz

 

Een concert voor contrabas en orkest hoor je niet vaak. Zondag 7 april is daarom een bijzondere dag. Dan soleert de Amerikaanse contrabassist Nicholas Schwartz bij het Heemsteeds Philharmonisch Orkest onder leiding van Dick Verhoef. De ruim zestig musici spelen in Santpoort-Noord het Concert voor contrabas en orkest, opus 3 van Sergej Koussevitzki.

 

Nicholas Schwartz

Contrabassist Nicholas Schwartz speelt al ruim tien jaar in het Concertgebouworkest in Amsterdam. Tijdens zijn muzikale opleiding aan de universiteit van zijn geboortestad Boston viel hij regelmatig in bij het Boston Symphony Orchestra en het Boston Pop Orchestra. In seizoen 2012/2013 nam hij deel aan de Herbert von Karajan Akademie van de berliner Philharmoniker.

 

Schwartz won diverse prijzen, waaronder de eerste prijs van de International Society of Bassists en de Stulberg International String Competition. Behalve bij het Concertgebouworkest speelt hij ’s zomers in het Verbier Festival Orchestra en Chamber Orchestra. Met pianist Anna Fedorova vormt hij het Oyster Duo. Zijn contrabas, een 18de-eeuwse Francesco Goffriller, kreeg hij in bruikleen van Foundation Concertgebouworkest.

 

Romantisch en virtuoos

Het Concert voor contrabas en orkest is een combinatie van romantische melodieën en sprankelende virtuositeit. Daardoor is het een van de meest populaire werken in zijn genre geworden. Het merendeel wordt gespeeld in het midden- en hogere register, maar in het tweede deel presenteert de solist vooral de lagere regionen van de contrabas.

 

De Russische componist Sergej Koussevitzki (1874-1951) schreef het werk voor zijn eigen instrument en voerde het in 1905 voor het eerst uit. Behalve als contrabassist werd hij vooral bekend als dirigent van het Berliner Philharmoniker en het Boston Symphony Orchestra.

 

Sjostakovitsj

Het optreden van Nicholas Schwartz wordt geflankeerd door twee indrukwekkende instrumentale composities van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975). De Ouverture op Russische en Kirgizische volksmelodieën (1963) verbeeldt een herinnering aan een bezoek aan Kirgizië, een bergachtig gebied in het zuiden van de Sovjetunie aan de grens met China.

 

In de beroemde Symfonie nr. 9 (1945) had Sjostakovitsj opdracht gekregen om de overwinning op Nazi-Duitsland uit te drukken. Dictator Jozef Stalin was bijzonder teleurgesteld dat het werk niet, net als de magistrale negende van Beethoven, eindigde in een apotheose met een koor en solisten. Sjostakovitsj liet zijn ongenoegen over de terreur van het Sovjetregime blijken door de vrolijke melodieën hol, gespannen of leeg te laten klinken.

 

HPhO

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest bestaat uit zo’n zestig gedreven muziekliefhebbers die de lat graag hoog leggen. Naast hun originele en veelzijdige uitvoeringen werken ze regelmatig mee aan bijzondere muzikale projecten. Ook maken ze concertreizen in het buitenland. Ze delen hun podium graag met gelauwerde solisten en jonge talenten.

 

Dirigent Dick Verhoef is sinds 2008 hun artistiek leider. Hij studeerde hoorn en directie aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens zijn studie remplaceerde hij als hoornist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder dirigenten als Bernard Haitink, Valery Gergiev, en Simon Rattle. Verhoef dirigeert naast het HPhO diverse professionele orkesten en amateurgezelschappen.

 

Na het concert

Na het concert met Nicholas Schwartz bereidt het HPhO zich voor op een zomerconcert. Op zaterdag 6 juli om 11.00 uur speelt het orkest in De Hartekamp in Heemstede werken van onder anderen Vaughan Williams, Puccini en Grieg.

 

Gedreven muzikanten zijn welkom bij de wekelijkse repetitie op zaterdagmorgen in de Pinksterkerk aan de Camplaan. Neem voor een afspraak om een paar keer vrijblijvend mee te spelen contact op via www.hpho.nl.

 

 Programma:

 

Sjostakovitsj – Ouverture op Russische en Kirgizische volksmelodieën

Koussevitzki – Concert voor contrabas en orkest, op. 3

Sjostakovitsj – Symfonie nr. 9, op. 70

 

Heemsteeds Philharmonisch Orkest olv Dick Verhoef

Gastsolist Nicholas Schwartz (contrabas)

 

7 april om 15.00u in de Naaldkerk, Santpoort-Noord

Toegang: 17,50 euro / 10,00 euro(tot 18 jaar) / 15,00 euro euro ( vrienden van het HPhO)