17/05

17 mei: HVHB-minisymposium HeerlijkHeden 200

vr. 17 mei
15:00 tot 18:00
Noord Hollands Archief
Jansstraat 40, Haarlem

HVHB-minisymposium ter gelegenheid van HeerlijkHeden nr. 200

‘Hoe vertel je het verhaal over het verleden’

Onlangs viel nummer 200 van HeerlijkHeden bij u op de deurmat! Dat vieren we met een bijeenkomst in het Noord-Hollands Archief op 17 mei in de Jansstraat 40, Haarlem. Het NHA is gevestigd in de eeuwenoude Janskerk, ooit de vestiging van de Maltezer Ridders, de Johannieter Orde.

Op dit ‘minisymposium’ ter ere van HeerlijkHeden 200 hebben we sprekers uitgenodigd die uitleggen hoe zij vanuit hun achtergrond of professie het verhaal over het verleden vertellen. Na afloop heffen met elkaar het glas op deze mijlpaal.

Het programma

15 uur: inloop, koffie / thee

15.30-15.45 uur: Welkom door Wim Gohres, voorzitter HVHB, en door Patrick Vlegels, afdelingsmanager Archieven en Collecties van het Noord-Hollands Archief, plus een korte toelichting op de werkzaamheden van het NHA.

15.45-17.15 uur: Lezingen (elk ca. 10 minuten), vragen en discussie (gespreksleider Jaap Verschoor)

– Arjan Nobel, hoofdredacteur Holland. Historisch Tijdschrift en Tijdschrift voor Geschiedenis, en universitair docent Nederlandse Geschiedenis aan de UvA, gespecialiseerd in onder meer publieksgeschiedenis.

– Cindy Eijspaart, programmamanager Geschiedenisfestival, een initiatief van Historisch Nieuwsblad. Doorgaans wordt het festival in Haarlem gehouden. Wat wil dit festival ons vertellen? En waarom?

– Laura van der Wijden, directeur Verwey Museum Haarlem. Hoe vertelt dit (plaatselijke) museum zijn verhaal? Heel anders dus dan een tijdschrift.

– Judith van Amelsvoort en Sarah Remmerts de Vries van Oneindig Noord-Holland. Ook heel anders dan een tijdschrift: hoe vertelt dit online platform verhalen over het verleden?

17.15-18.00 uur: napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Opgeven bij secretaris@hvhb.nl. Deelname is gratis.

Wees er snel bij; er is plek voor ongeveer 75 mensen en vol is vol.