Voetafdruk verkleind, handafdruk vergroot

Gepubliceerd op:17-12-2022

De opwarming van de aarde is onontkoombaar, als realiteit én als onderwerp in de media.

Daar word je niet vrolijk van. Berichtgeving over naderend onheil, onkosten en het inleveren van comfort zet niet vaak aan tot actie of betrokkenheid. Het maakt ons eerder bang, geïrriteerd of passief. Of misschien wel alle drie.

Goed nieuws: KlimaatGesprekken
We hebben een wereld te winnen wanneer we elkaar helpen met verduurzamen. Op 19 september startte in Heemstede een groep van enthousiaste deelnemers aan de 6-delige workshopserie KlimaatGesprekken. Vanuit humor, hoop en handelingsperspectief gingen zij aan de slag met steeds een ander thema:

  • Wat doet het eigenlijk met jou, alle berichten rond klimaatverandering?
  • Wat zou je in je eigen woning kunnen (en willen) doen aan verduurzaming?
  • Welke vervoerkeuzes maak jij? Wel of geen vliegvakanties? Met de auto of het OV naar je werk? Boodschappen op de fiets?
  • Wat eet je? Ben je al vega, flexi of vegan? Of vind je dat allemaal een brug te ver?
  • Wanneer koop je nieuwe spullen, zoals kleding, apparatuur of meubilair. Kan dat ook anders?
  • En ten slotte: hoe kun je het klimaat in je eigen omgeving op een passende manier ter sprake brengen en zo je handafdruk vergroten?

De workshops waren afwisselend met gesprekken, spellen, filmpjes, quizzen en oefeningen uit een werkboek. De deelnemers werden begeleid door twee klimaatcoaches die hielpen om de eigen dilemma’s, keuzes en kennis te onderzoeken en om te zetten in actie.

Ervaringen van deelnemers

  • “Sinds ik aan KlimaatGesprekken meedoe, let ik veel beter op dat ik lichten en apparaten uit zet in kamers waar ik niet ben.”
  • “Heerlijk dat er ook veel gelachen werd.”
  • “Door KlimaatGesprekken ben ik op zoek gegaan naar een leuke treinreis i.p.v. een vliegreis. Eigenlijk was de route door Engeland hartstikke leuk!”
  • “Ik voelde mij best eenzaam met mijn klimaatzorgen. Het is fijn dat ik mijn dilemma’s kan delen in de groep en te ervaren dat ik niet de enige ben.”
  • “Dankzij een tip heb ik mijn energiemeter ontdekt; wat een handig ding!”
  • “Ik verbaasde mij heel erg over de hoeveelheid uitstoot van woon-werkverkeer met de auto. Dit werd duidelijk in het Reisspel. Ik neem nu veel vaker de trein.”
  • “Ik zou dit apparaatje nooit meer kopen nu ik de verborgen impact van spullen ken.”
  • “Ik heb geleerd dat actief luisteren en niet meteen vanuit emotie willen overtuigen, zeer belangrijk zijn voor een goed klimaatgesprek.”

De avonden vonden eens per 2 a 3 weken plaats in de Petrakerk die fijne overlegruimtes beschikbaar stelde. “We dragen het doel een warm hart toe. Wel graag een extra trui aan zodat de verwarming uit kan blijven.” Energie besparen werd daarmee een gezamenlijk belang. Het resulteerde in nog een mooi staaltje gezamenlijke, maatschappelijke betrokkenheid toen enkele deelnemers kleding doneerden aan de actie van de kerk voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Bewezen effectief
De aanpak van Stichting KlimaatGesprekken werd in Engeland ontwikkeld onder de noemer CarbonConversations en in 2016 over naar Nederland gehaald. Inmiddels hebben al meer dan 1500 deelnemers meegedaan aan workshopseries door het hele land. De ‘klimaatvoetafdruk’ loopt bij deelnemers terug met 20 tot soms wel 50 procent, bleek uit onderzoek. Daarnaast er is veel aandacht voor de ‘klimaathandafdruk’: hoe kun je anderen inspireren tot een meer duurzame levensstijl? Zo zorgen we er samen voor dat klimaatvriendelijke keuzes en een ambitieus klimaatbeleid vanzelfsprekend worden.

Meer informatie over de workshops, de gratis e-cursus klimaatgesprekken voeren en de gratis inspiratiesessies ga naar KlimaatGesprekken.